Tilstandsrapporter bolig og fritidsbolig 


En tilstandsrapport er en mer grundig undersøkelse der kravet til innhold er fastsatt i egen forskrift, og der det kan gjøres inngrep i byggverket for å avdekke feil eller mangler. 

Kravet til dokumentasjon for boligselger er skjerpet, og det stilles andre krav til dokumentasjon i en tilstandsrapport etter den nye avhendingsloven trådte i kraft 01.01.22. Det er viktig å dokumentere hva som er gjort med boligen eller fritidsboligen spesielt de siste fem årene, og om det er gjort av fagfolk. Når en feil er dokumentert og beskrevet i en tilstandsrapport, også med oversikt over kostnaden til utbedring, vil ikke kjøper kunne klage på feilen.

Strengere krav til korrekt arealmål gjør at vi utfører oppmåling og arealkontroll i Autodesk Revit. Du får da målsatte 2D plantegninger i farger.


Verdi- og lånetakst

Enebolig, leiligheter, fritidsbolig og byggetomter.

I dag benyttes verditakst der kjøper kjenner boligen godt, det kan være skilsmisse, arveoppgjør eller andre overtakelser der kjøper og selger enten kjenner hverandre eller at boligen ikke skal legges ut på det åpne markedet. 

Verdi- og lånetakst benyttes ofte ved låneopptak eller refinansiering av eksisterende lån, og der eiendommen stilles som sikkerhet. 

En verditakst er også gyldig dokumentasjon ovenfor likningsmyndighetene for å justere ned likningsverdien på eiendommen din.

Det er viktig å skille mellom en verdi- og lånetakst og en boligsalgsrapport.

Forhåndstakst

I motsetning til en verditakst som beskriver markedsverdi på eiendommen på taksttidspunktet, beskriver en forhåndstakst en fremtidig verdi på eiendommen.

Den fremtidige verdien baserer seg på at det utføres tiltak på eiendommen. Hva tiltaket går ut på, vil fremgå av forhåndstaksten. Eksempler på tiltak kan være: Bygge et hus, dele av en tomt, foreta seksjonering, tinglyse avtaler/servitutter m.m. (ofte er slike tiltak søknadspliktig).

Takstmannen vurderer ikke om tiltaket er gjennomførbart eller ikke. Dersom tiltaket blir gjennomført som forutsatt, kan forhåndstaksten normalt konverteres over til en verditakst etter gjennomført tiltak.

Skadetakst 

Når en eiendom eller bolig blir utsatt for skade, er det viktig å sørge for et profesjonelt og objektivt grunnlag for erstatningen. Skadetaksering er en faglig vurdering som har som hensikt å kartlegge omfanget av skade og skadeårsak samt gi et estimat over utbedringskostnader. Vi er sertifisert i skadetaksering og utarbeider egne skaderapporter.

De vanligste skadeområdene;

Vannlekkasjer

Fuktproblemer

Branntilløp

Sopp/råte angrep

Vær og vind

Frost

Reklamasjon 

Reklamasjonstakst er en vurdering av mangler, avvik og skade som utføres når det reklameres på nye og brukte boliger.

Oppdages en feil, mangel eller skade, eller dårlig håndverk på boligen for den del, er det avgjørende å reklamere så raskt som mulig. 

I en reklamasjonsperiode på fem år vil en mangel som oppdages etter 3 måneder ha større sjanse for å få utbedret enn dersom det reklameres etter 4,5 år


Energimerking av bolig

EUs nye regelverk fører til at norske boligeiere må energieffektivisere boligene sine i årene som kommer. Alle boliger i Norge skal tilfredsstille energiklasse D innen 2030, og C innen 2033. Ved å gjøre enkle tiltak kan boligen din energimerkes etter de nye forskriftene.


Trykktest 

Luftlekkasjer gir energitap når varm luft lekker ut og kald uteluft trekker inn i bygget, med det resultat at kostnadene til oppvarming øker og komforten blir dårligere. Luftvandringen vil kunne medføre økt risiko for kondensproblemer med påfølgende mugg- og soppvekst. Ved å stoppe luftlekkasjer oppnås redusert energiforbruk. En trykktest gir god dokumentasjon på om bygget er oppført etter gjeldende krav i byggeforskriften. 

Vi benytter Blower Door til trykktesting.